Работи кои треба да ги знаете за да го намалите крвниот притисок!

Високиот крвен притисок е еден од најголемите проблеми во 21 век низ целиот свет а причините се повеќе бројни и секоја година научниците доаѓаат до нови сознанија поврзани со високиот крвен притисок, а исто така поради високиот крвен притисок доаѓаат и многу други сериозни заболувања. Што треба да знаеме ние за да го спречиме или намалиме покачениот крвен притисок?

Многу научници односно доктори кои работеле на оваа тематика ги издвојуваат следните совети:

  • Да се намали внесот на сол.
  • Да се зголеми физичката активност.
  • Да се намалат вишокот на телесни масти (Слабеење).
  • Да се намали внесот на алкохол.
  • Да се престане со пушење на цигари.
  • Да се намали стресот и стресните ситуации, повеќе релаксација во слободно време.
  • Конзумирање на храна богата со фосфор.
  • Конзумирање на храна богата со калциум.
  • Конзумирање на храна богата со магнезиум.

Доколку ги следите некои од наведените совети, научниците тврдат дека може да се подобри здравствената состојбата, но доколку ги применувате сите наведени совети тогаш научниците гарантираат дека драстично ќе се подобри здравствената состојба, а кај одреден процент на пациенти може да се врати крвниот притисок во граница на нормала.

Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

За повеќе информации следете нѐ на FaceBook close[x]
За да се затвори овај прозорец почекајте да заврши 15 времето